wima rally 2016

 

Kedves Olvasó!

A WIMA (Women International Motorcycle Association) magyarországi divíziója idén első ízben szervezi meg Nemzetközi Női Motoros találkozóját, melyet az esztergomi Gran Kempingben tartunk, július 10. és 16. között.

Jelenleg majd 250 fő regisztrált az eseményre, 15 Országból.

Az esemény állandó része a megnyitó- és a búcsúvacsora, valamint az elnöki vacsora, ahol kiértékeljük a Rally kimenetelét, illetve a jövő évre tervezett eseményeket.

A programokat élő zenével, ökörsütéssel, borkóstolóval, ügyességi játékokkal tarkítjuk.

A találkozó része egy motoros tájékozódási verseny, valamint egy az Emlőrák Alapítványnak ajánlott felvonulás.

A szállás emeletes ágyas szobákban, vagy sátorban lehetséges.

A rendezvényen való részvétel csakis előzetes regisztráció alapján történik!

További kérdésekkel állunk rendelkezésetekre: info@wima-hungary.hu

Pannóniaring április 15-16

 

Acis Ladies Team – Pannóniaring. 2016 Április 15-16.

Az Acis Motorsport életében a 2016-os év tervezgetése már 2015. novemberében elindult, amikor is kiderült, hogy 2016-ban nem lesz Speedladies Cup. 2017-re tervezik, de addig is meg kell találni azt a sorozatot ami minden szempontból megfelel nekünk. A csapat úgy döntött, az átmeneti évben a Suzuki Challenge kupasorozaton fogja szerepeltetni magát.

pannoniaA csapat felállásában is történtek változások, hisz Jakab Zsófia távozott a csapattól, helyére nem került senki, így Koncsek Hajni egyedül viszi végig az idei szezont. A 2016-os év célja a további tapasztalat szerzés és tisztes helytállás a férfiak mezőnyében, ahol az eddigi befutott nevezés alapján egyedüli hölgyként fog szerepelni.

Első versenyt a Pannonia ringen rendezték meg.

Hajni:

Nem is tudom, hol kezdjem annyi minden történt tavaly óta és úgy tűnik még mozgalmasabb évnek nézek elébe. Tavaly év végén derült ki, hogy 2016-ban nem lesz Speedladies Cup, amit a rendezőség is csak az utolsó pillanatban tudott meg. Mindössze egy versenyt tudnak idén megtartani, a versenysorozat pedig 2017-ben folytatódik tovább. Nekünk ez nagy fejtörést okozott, akkor most hogyan is tovább…..?

Zsófi már év végén jelezte, hogy Ő nem tart velünk 2016-ban, amit én rettenetesen sajnálok, hiszen neki szerettem volna tovább adni a staféta botot. Sok variáns megfordult a fejünkben, végül úgy döntöttünk idén egyedül csinálom végig a versenyeket és elindulok valamelyik kupa sorozaton. Ez volt a következő kérdés, hogy oké kupasorozat, de hol és melyik és milyen feltételek és …stb, stb…

pannoniaringAz évek során a Speedladies Kupa sorozattal egy rendezés alatt, a Suzuki Challange Austria is becsatlakozott a versenyeivel, aminek gondolatával már tavaly is kacérkodtam. Végül úgy döntöttünk, hogy 2016-ban a Suzuki Challange kupasorozatot választjuk. Itt ugyan nincs külön Női értékelés, de azt hiszem ez nem fog különös problémát okozni. A terveink szerint 4 versenyen fogok indulni, a Pannoniaringen, Brnoban, a Hungaroringen és végül a Slovákiaringen. Az első fordulón már túl is vagyunk.

Egész hétvégén úgy éreztem magam, mintha egy Kite Surf versenyen lennék. 8 hónapja nem ültem motoron, és az elmúlt hetekben betegségek hadával kellett megküzdenem. Biztosra vettem, hogy ez most nem fog úgy menni, ahogy szeretném és ebben az erős szél sem segített. A szabadedzéseken szombaton már kezdtem újra visszaszokni a motorra, de a széllel továbbra sem tudtam mit kezdeni, rettenetesen zavart és nap végére sikerült is rendesen elfáradnom.

Vasárnap reggel már a telefonomra jött a riasztás az erős, viharos szél miatt, de azért bíztam benne, hogy a Pannoniaringet elkerüli. Hát nem így történt! A ringre kiérve szomorúan tapasztaltuk, hogy a lábunkon nem tudunk megállni, olyan erősek a széllökések. A reggeli eligazítás alatt közölték, hogy csak saját felelőséggel mehetünk fel a pályára. Akinek szándékában áll, felmehet a pályára, de nagyon úgy néz ki, hogy a versenyeket törölni fogják, egész nap szabadmotorozás lesz. A 220 motorosból 11 órára már csak 60-an küzdöttek az időjárással. A szombati napon is volt két olyan bukás ami a széllökés miatt történt. Több motorossal beszéltünk akik fent voltak a pályán és mindegyik egybehangzóan azt mondta, hogy ez életveszélyes és pakolnak, indulnak haza. Természetesen még voltak továbbra is akik bevállalták, de a mi kis csapatunk is a pakolás mellett döntött.

Rettenetesen sajnálom, de ezt a versenyt elengedtem, és most már Brno-ra koncentrálok, ami 3 hét múlva lesz.

 

Hungaroring június 11-12

 

Hazai pálya – Hungaroring 2016. Június 11-12.

hungaroring motorversenyNagyon vártam már a hungroringes versenyhétvégét, hogy kipróbálhassam az új aszfaltot. Régen motoroztam már ezen a pályán, és jó volt végre otthon érezni magam. Az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, szombaton csak délutántól kezdett esni, de vasárnap gyönyörű időnk volt végig, szinte hihetetlen, mert az összes előrejelzés esőt mondott.

Szombaton próbálgattuk a megfelelő gumit és hozzá a megfelelő nyomást megtalálni, de nem igazán sikerült.

Vasárnap már nem sok lehetőségünk volt tesztelni, így a két rossz lehetőség közül a jobbikat választottuk. Próbáltam a versenyigazgatóságon átkérni magam az úgynevezett hobby kategóriába, mert itt csak 6 körös a verseny és akkor a puha gumival próbálkoztam volna, de nem engedtek mert ahhoz túl gyors voltam, így maradt az SSP verseny ami 9 körös, amihez meg jelen gumiválasztással túl lassú voltam.

hungaroringMár a felvezető körben éreztem a csúszkálást a második kör végén a lejövetelen gondolkodtam, mert így élvezhetetlen volt az egész, de mivel sokan meglátogattak a hazai versenyen nem akartam pont most félbe hagyni a versenyt. Ezáltal megvívtam a saját magam csatáját és a Suzuki 600-as értékelésben a 9. helyen értem célba. Nincsenek jó érzések bennem, és ezt nem hagyhatom ennyiben, vissza fogok jönni az új aszfalt csíkra és meg fogjuk találni a megfelelő gumit.

hungaroringA versenyzők 90%-a szenvedett a gumiválasztással egész hétvégén, van aki a futóművel meg tudta oldani a helyzetet, van aki gumi márkát váltott. A Dunlop-osoknak nem igazán sikerült. Az aszfalt egyébként nagyon jó lenne, sokkal élvezetesebb a pálya, eltűntek a hupplik, biztosan gyorsulni fog most mindenki. Kíváncsi leszek a Forma-1- re.

Most egy kis pihenés következik számunkra, majd július első hétvégéjén a Slovákia ringen folyt.köv….

Brno – Acis Motorsport

 

Az Acis Motorsport Lányai Brnoban is maximálisan teljesítettek, felkészülve vágtak neki a II. fordulónak. A pénteki nap szabadedzésekkel telt, próbáltak a lehető legtöbbet pályán lenni és minél jobb köridőt teljesíteni. Legjobb köridejüktől csak picit voltak elmaradva, ez bizakodásra adott okot….

15-PEZ2-SPEEDLADIES-003 15-PEZ2-891-02

Szombat délelőtt tökéletes időjárás mellett motorozhattak. Az első két menetet vették alapul a rajtrács kiírásánál, így Hajni a 4. Zsófi pedig a 7. rajthelyről várta a versenyt. A szombat délelőtti utolsó menetben mindkét lány megfutotta élete legjobb köridejét a Brno-i versenypályán. Hajni 2:19,6-ot Zsófi pedig 2:21,9-et ment, ez még jobban inspirálta a lányokat, és nagy izgalommal várták a versenyt.

Zsófi szokásához híven elindult a fiúk versenyén is, amit vihar miatt mindjárt az első körben leállítottak. A vihar dörgéssel, villámlással, nagy széllel és jégesővel érkezett, de szerencsére nem tartott túl sokáig, így esély volt rá, hogy a lányok versenye már száraz körülmények között fog lezajlani. Ez pont így is történt.  A rajtot mindkét lány jól kapta el, Hajni mindjárt az élről rajtolt, két 1000-es motorral felvette a ritmust és meglógott a mezőny elől. Zsófi követte Őket. Majd jött az, amitől minden technikai sportot űző ember fél.

Hajni végig fölényesen vezette kategóriáját, majd motorja az 5. körben látványosan belassult és kívülről hallgatva is hallani lehetett, hogy nagy a baj, 3 henger működött. Már csak a szerencsén múlott minden, nagy előnyre tett szert így már csak abban bíztunk, hogy az emelkedőn is fel tud menni a motor és be tud gurulni a célba.  Zsófi remek motorozással végig tartotta a kategória 2. helyét, majd az utolsó körben megelőzték, Hajni-t pedig az utolsó 20 cm-en, előzte meg egy R6-os lány. A végeredmény Hajni 2. Zsófi pedig a 3. helyen ért célba. A csapat mindent megtett a sikerért és értékes pontokkal tértek haza.

15-PEZ2-SPEEDLADIES-018 15-PEZ2-891-20

Most a legfontosabb, hogy Hajni motorja elkészüljön a Most-i versenyhétvégére, ami Június 20.-án lesz.

Hajni beszámolója:

….nem is tudom, hol kezdjem, talán megyek időrendben. Pénteken reggel a bemelegítő 3 körrel kezdtem, ami azért érdekes, mert a pénteki legjobb időmet ebben a 3 körben tettem meg.  A pénteki nappal nagyjából elégedett voltam, de nem ilyen köridőért jöttem Brno-ba. Ezért szombaton jobban rákészültem mentálisan az egészre, sikerült is mindjárt 3mp-et javítanom és megfutottam életem legjobb köridejét, amivel már most nem vagyok elégedett és még jobbat akarok! J Gondoltam ezen javítok majd a délutáni szabadedzéseken és a versenyen, no ekkor jött a vihar, a sátorba 3-man kapaszkodtunk, hogy ne vigye el a szél, majd attól féltünk, hogy a jégeső szétveri teljesen. Szerencsénkre épségben megúsztuk és már csak azért imádkoztunk, hogy a lányok versenye száraz legyen.

3.

Zsófi fiús versenyét már a vihar első perceiben engedték el, amit rögtön le is intettek, aminek én személy szerint örültem, legalább nem kellett most duplán izgulnom érte.

15-PEZ2-321-06

A versenyünkre teljesen felszáradt a pálya, a rajtot jól kaptam el és rögtön az élről rajtoló 1000-es motorokkal tartottam a tempót. A pálya középső szektorában minden körben ráestem a lányokra, ez nagyon felbuzdított és már kieszeltem a tervemet is az utolsó körre és akkor abban a pillanatban eltűntek a lányok a szemem elől. Először nem értettem mi történik, hisz a gázkart ugyanúgy csutkán húztam, majd különféle jelenségek jöttek a motortól, aztán furcsa hang. Legelső gondolatom az volt, hogy nem lett elég üzemanyag beletankolva, majd jött a felismerés, hogy nagyobb a gond és jöttek a kérdések a fejemben, hogy mi tévő legyek???  Megnéztem: nem füstöltem, nem folyt az olaj, hátra néztem mögöttem sehol senki, ekkor arra a döntésre jutottam, hogy húzom, ahogy csak tudom és ameddig megy a motor.

A célegyenes előtt még arra is gondoltam, hogy hogy kellene most átsunnyognom a célegyenesen, hogy ne hallja meg az ellenfél csapata, ne tudjon jelezni Neki, hogy gondban vagyok. Innentől kezdve nem rajtam múlt az egész, a gázkart teljesen lecsavartam és a fékhez nem nyúltam az utolsó körben és egyfolytában a motorkámhoz imádkoztam, hogy tegye már meg hogy bevisz a célba, simogattam babusgattam minden ami csajos. Az emelkedőktől nagyon tartottam, mert ott már alig ment a motor és a célegyenes előtti kanyarba hátranéztem, láttam amitől féltem, megjelentek a lányok, az egyik megelőzött, de az egy ezres motor volt.  Próbáltam szélárnyékába beállni, hátha behúz, már a kockás zászlóra koncentráltam és az utolsó 20 cm-en elhúzott mellettem egy R6-os.

Rettenetes dühös lettem, a levezető kört nem is tudtam már megtenni annyira nem ment a motor, a szerviz útra kigurultam és kiszellőztettem a fejem, talán még sosem voltam ennyire mérges és nem tudtam most mire haragudjak, hisz ez a technikai sport, benne van. Rettenetesen csalódott vagyok még most is, hisz én mindent megtettem, nem kevés időt, pénzt, energiát áldoztam ennek a versenynek. Természetesen örülök a 20 pontnak, és nagyon hálás vagyok az én kis Suzimnak, hogy behozott a célba.  Nagyon sajnálom, hogy nem tudjuk rendbe hozni, új blokkot kell hogy kapjon, remélem hogy az új blokkal minden rendben lesz és elkészül időben.

Nagyon büszke vagyok Zsófira, még sosem láttam Tőle ilyen hozzáállást, remekül teljesített a hétvégén, és remélem idén Most-i pálya is elnyeri tetszését és ilyen élvezettel fog motorozni, mint Brno-ban.

15-PEZ2-SPEEDLADIES-044 15-PEZ2-321-09

Speedladies Cup I. forduló Slovakiaring

A tavalyi bajnokság megnyerése után az Acis Motorsport Ladies csapata mellé egy újabb fő támogató lépett ezáltal több edzés lehetőséghez jutottak a lányok, melyet próbálnak jól ki is használni. A téli felkészülés némi gyakorlás és Chrobák Jani által vezényelt tovább képzés után az ACIS Motorsport Lányai idén a Slovákia ringen kezdték meg verseny szezonjukat.

szlovakiaring (50)

Az előzetes programterv alapján idén, Hrungaroring és Pannoniaring is szerepelt a naptárban, majd  Hungaroringi vezetőség az újraaszfaltozás miatt lemondta a rendezvényt, a Pannoniaringen az utolsó fordulót – októberben – időjárás függővé tették, ezért  idén 2x mennek a lányok Brnoba, de most maradjunk az első fordulónál a Slovákia ringen.

Május első hétvégéjén került megrendezésre  Pazibär – Jura Racing szervezésében a Speedladies Cup- sorozata. Pénteki nap szabadedzések és időmérő etapok voltak. Zsófi motorja új áttételt kapott, amivel gyorsan meg is barátkozott. Hajni vállfájdalmai ellenére is próbált minél több kört megtenni, mert tudták, hogy szombat délelőtt nem lesz ideális az időjárás. Péntek estére a rajtrács kiírása is elkészült, ahol 600-as és 1000-es motorok együtt mennek, így Hajni az 5. Zsófi pedig a 7. helyről rajtolhatott a 19 fős mezőnyből. A lányok közül ketten egy magasabb osztályú versenysorozatban versenyeznek, ezért Őket nem értékelik, az egyik egy 600-as a másik 1000-es géposztályban szerepel.  Szombati nap délelőttjén végig szakadt az eső, de mivel délutánra napsütéses időt mondtak a lányok inkább rápihentek a szombat délutánra. Szombaton Zsófi mindjárt egy versennyel indított a fiúk 600-as mezőnyébe, ahol a rajtpozíciójához képest 10 helyett jött előre, nagyszerű motorozással és jó köridőkkel. Hajni továbbra is inkább pihentette vállát, és csak szabadmotorozásra ment fel a verseny előtt. A lányok versenyét az eredeti kiíráshoz képest, másfél órával eltolták, ekkor már a napnak nem volt nagy ereje, a szél is újra feltámadt, de legalább nem esett az eső.  A rajtot mindkét lány jól elkapta, Hajni végig a 3. helyen motorozott ezzel tartotta a 600-as kategória első helyét. Zsófi a 4-5-6. pozícióért folytatott nagy csatákat, majd végül az 5. helyen intették le, ami kategóriája második helyezését érte. A végeredmény ennél jobb nem is lehetett volna.

ACIS Motorsport elhozta a Speedladies Cup 600-as kategóriájának első és második helyét.

szlovakiaring (6)

A következő versenyhétvégére nem is kell sokat várni Brno-ban lesz május 29-31-ig.

Hajni: Egyik szemem sír a másik nevet

szlovakiaring (54)  10999695_493326030815545_1332601462790560598_o

Idén végre nem a versennyel kezdtük, volt lehetőségünk gyakorolni, Nekem ez fontos volt, mivel egész télen nem ültem semmilyen kétkerekű járgányon. A Szlovákringet szeretem, de sajnos a legutóbbi alkalomkor sikerült egy nagyobb esést kiviteleznem, így most egy picit azért bennem volt az a bizonyos kanyar -a mumus ….ezt tetézte még a jobb vállam fájdalma, és szombatra még egy gyomorrontás is, úgyhogy elég feszülten álltam a rajtrácsra J a pénteki nap számomra a túlélésről szólt, próbáltam minél több kört megtenni, teszteltem a vállam mennyit bír. Szombaton reggel heves esőzésre ébredtünk, ami pont kapóra jött, így a gyomorrontás hatásait és a vállfájdalmamat picit kitudtam pihenni. Dél körül kimerészkedtünk a ringre, felmérni a helyzetet, onnantól kezdve már eső nem esett és a nap is ki-ki sütött, Zsófi benevezett a fiúk 600-ok versenyére, ahol nagyon szuper versenyt futott. Én egy szabadedzésre mentem ki délután, mégis azért motorozzak egy picit a verseny előtt. Családom és Zsófi szülei is úgy döntöttek, kijönnek és szurkolnak Nekünk, ez sokat jelentett számomra, mert legutóbb 2009-ben voltak kint versenyemen. A rajtrácsra nagyon buzgón elsőként álltam fel és mire az utolsó is kiért valószínűleg az én gumim olyannyira visszahűlt, hogy a rajt utáni első két kört úgy tettem meg mintha tojásokon lépkednék. Ehhez még hozzájött, hogy az egyik kanyar féktávján a pályabírók figyelmen kívül hagyták a pályán elhelyezkedő oda nem illő  5-8 centis köveket, amit szó szerint kerülgetnünk kellett,  ekkor már láttam, hogy ebből nem lesz PB. Szerettem volna követni az előttem motorozó nagyobb köbcentis motort, de mivel nem volt stabil az első körökben a motorom jobbnak láttam, ha lenyugszom és türelmes leszek. Folyamatosan párom szavai csengtek a fülembe, hogy „csak figyelj oda, le ne menjen a köd”  talán ezt volt a legnehezebb megállnom,  J természetesen azért húztam neki, hogy a mögöttem lévőket leszakítsam magamról, ami sikerült is és a végére nagy előnnyel 3.ként kategóriám 1. helyezettjeként intettek le. A verseny után már csak az járt a fejemben, hogy minél előbb hazajussak Kisfiamhoz matekot gyakorolni J a hétfői dolgozatra felkészülni, ami azóta kiderült ötös lett, de ez egy másik történet 😀

Örülök a győzelemnek, viszont sajnálom, hogy aránylag keveset tudtam motorozni és a köridőmön sem sikerült javítanom, tudom, hogy ennél én sokkal többet tudok, de azt hiszem a körülményekhez képest mindent megtettem és biztos vagyok benne, hogy minél előbb visszatérek, hogy a mumust is legyőzzem……

Zsófi: Arany-ezüst május

szlovakiaring (63) 11174666_493326200815528_1314826670648253746_o

Csütörtök délután kissé fáradtan, de annál lelkesebben vettük célba a Slovakringet. Ilyenkor Hajninak és nekem is előre kell dolgozni a munkahelyünkön, hogy a versenyre nyugodt és tiszta fejjel érkezzünk. Remek helyet tudtunk foglalni és még aznap este sátrat állítottunk és kipakoltuk a motorokat is, hogy reggel már csak a gumimelegítő beüzemelésével kelljen foglalkoznunk. Aztán elfoglaltuk a szállásunkat és igyekeztünk mielőbb álomba szenderülni, hogy másnap újult erővel állhassunk a szabadedzések és időmérők elé. Optimális időjárási körülmények között róttuk a köröket, mindketten nagyon örültünk, hogy ismét nyeregbe pattanhattunk. Gyakorlatilag végig motoroztuk a napot, tudtuk jól, hogy minden megtett km számít, mert a vetélytársak egész télen és tavasszal is tréningeztek, amíg számunkra a szezon csak áprilisban kezdődött két edzési lehetőséggel. Én ismét beneveztem az SSP 600 kategóriába is, tudva azt, hogy teli rajtrács várható a kétszázhoz közeli összlétszám alapján. Alapjába véve elégedetten és kellemesen elfáradva zártuk a pénteket, amikor legnagyobb örömömre a szüleim kilátogattak hozzánk és maradtak is a teljes rendezvény idejére velünk, ami óriási lelki támogatást jelentett számomra.

Előre nem tudhattuk, hogy a pénteki mérések alapján fogjuk kvalifikálni magunkat, de a szombat hajnaltól késő délelőttig szakadó eső miatt a korábban futott idők számítottak végleges pozíciókat a rajtrácson.

Az SSP 600-as kategóriában ez számomra a 38. rajtkockát jelentette a 46-ból. Nagyon élveztem a futamot, a rajtom szokásomhoz hűen remekül sikerült, mindvégig csatában voltam 4-5 motorossal, ezért egy nagyon izgalmas és mozgalmas versenyen vehettem részt. Végül a 27. helyen értem célba.

A Speed Ladies Cup résztvevőit 17:40-es bokszutca nyitással engedték fel a pályára. Legnagyobb „meglepetésünkre” az egyik szigorú visszafordítóban az aszfalt el volt lepve kaviccsal, ami vélhetően egy korábbi esés eredménye volt… Bíztunk benne, hogy a warmup-ra eltakarítják a „maradványokat”. Sajnos ez nem így történt, sőt, a versenyen is mindvégig ott voltak a kavicsok, ami a második körben igen nagy riadalmat is okozott nekem: az egyik ezres motor feldobott a CBR-re egy meglehetősen nagy darabot, ami olyat koppant az idomon, hogy azt hittem repedés lesz rajta… Innentől kezdve minden körben kihívást jelentett ezen a kanyaron baleset nélkül átmenni.  Összességében egy izgalmas verseny volt, végig csatáztam két ezressel is, akikkel húztuk egymást szépen egyre jobb és jobb köridőket produkálva. Végül kategóriánkban elhoztuk az első és a második helyezéseket is, ami leírhatatlan boldogságot és büszkeséget okozott számunkra. Hajni a bajnoki címét megvédendő értékes pontokat gyűjtött be a fölényes első helyezésével, én szintúgy a másodikkal. Így még optimistábban állunk a 2015-ös szezon elé, aminek következő állomása Brno lesz május utolsó hétvégéjén.

11056102_1063165483698222_8550181071292924097_n

Wima beszámoló Anglia 2011

Berlini ismerőseim meséltek először a WIMA-ról és nagy érdeklődéssel hallgattam az eddigi élményeiket. Idén megadatott a lehetőség, hogy én is részt vegyek ezen a nagyszerű rendezvényen.
A WIMA, egészen pontosan: Women’s International Motorcycle Association idestova 60 éve létezik és szervez minden évben egy Rally-t, ahol kizárólag tagok vehetnek részt, természetesen plusz 1 fővel. (bővebb infó angolul: http://www.wimaworld.com/ )
Tavaly a 60. Évforduló Japánban volt, idén Anglia szervezte, Lancaster nevű városában, a Cumbria University területén.

Tovább olvasom